YOGA itu haram

Topic ini tersangat lah panas skarang ni.Well, i got this from my dear friend Saniboey who is former producer in TV3 and Channel 9 and now the chief editor of one of the best selling magazine in Singapore (Sani, if you reading, I still owe you coffee..hehe) I already read this from Ninie’s blog before i read his; Let’s see what’s he has to say about this which i think one of the most ridiculous article. Ha-ha~

 

YOGA HARAM?

By Saniboey Mohd Ismail

 

Aku harus menulis ini. Aku tak ada blog sendiri dan blog aku di www.gua.com.my adalah sebuah blog untuk dunia hiburan. Maka aku meminjam wadah ini buat seketika.


 

I read this today on Today newspaper (page 16) with the headline: Yoga May Be Banned For Muslim in Malaysia and it quoted the famous Perak Mufti, Harunsani Zakaria as saying: “If it involves any faith or religious elements, it is definitely not permissible but if it is just a form of exercise that is all right.” In the same news, it also quoted a professor in the Islamic Faculty of the National University of Malaysia, Zakaria Stapa saying that yoga could cause them (Muslims) to ‘deviate from their faith.’


Dan kemudian pantas aku membuka blog temanku, Nini atau blognya yang dikenali sebagai theyogainstructordiaries dan aku tersenyum simpul kerana dia bukan main marah lagi. Pantas Nini buat pelbagai justifikasi. Oh come on girl, please do not start a war because you know and do not be naïve that it will end with you on the losing side.


Your justification should just be: “My yoga is a form of exercise. It has nothing to do with any of the six Hindu principle of Yoga at all.” That should be the only justification, period. But barangkali, Nini tengah marah and she went on and on and quoted a number of philosophers and golongan bijak pandai tentang kesahihan Yoga dalam Islam dan macam-macam lagilah.


Fact/Hakikat: Remind ourselves about the story of Qutbuddin Abdul Rahim a.k.a Shah Waliyullah Ad-Dehlawi, born on 4th of Syawal pada 1114 Hijrah near Delhi, India. Dia lahir dalam suasana masyarakat yang tenat dengan krisis keruntuhan akhlak serta agama yang hebat. Golongan agama pula berpuak-puak dan berbangga dengan puaknya tanpa mempersoalkan sama ada kepercayaan dan pendapat itu salah atau benar. Boleh dikatakan suasana yang berlaku ketika itu adalah sama seperti Rom dan Farsi sebelum kedatangan Islam and as you know, it is true that in every 100 decade, Allah pasti akan menurunkan seorang pembela agama dan barangkali Shah Waliyullah adalah tergolong dalam kategori itu. Beliau menguasai pelbagai disiplin pengetahuan dan dianugerahi kebolehan sebagai pemimpin.


Fact/Hakikat: Shah Waliyullah berjuang berasaskan pendekatan melalui pena. Beliau menghapuskan amalan batil yang dibawa oleh golongan ulama palsu (alim pahsa seperti yang diistilahkan oleh Malek Bennabi) dan golongan sufi palsu, yang kononnya menyimpan rahsia ketuhanan. Ini kerana golongan ulama pada masa itu sibuk dengan pertelingkahan titik-bengik dan penafsiran ganjil mengenai hukum syariah, di samping sikap taklik buta kepada imam mereka. Sesiapa yang menyeleweng daripada keputusan itu, dianggap sudah menyeleweng daripada ajaran agama seluruhnya.


Gejala itu menyebabkan timbulnya puak, golongan dan parti yang sentiasa bergaduh, bertelagah serta berkonflik antara satu sama lain tanpa ada kesudahan. Golongan sufi pula adalah separa matang kerana terpengaruh dengan falsafah Yoga Hindu dan pandangan Syiah. Mereka memencilkan diri daripada masyarakat dengan alasan kononnya sudah bermartabat tinggi, lalu mengetepikan amalan syariah. Justeru itu, mereka bersikap malas dan tidak ada daya juang untuk berjihad bagi kepentingan ummah seluruhnya.


Fact/Hakikat: Syeikh Hamzah Fansuri adalah seorang Muslimin yang amat bertakwa. Yang disanjunginya ialah al-Khalik yang menciptakan alam semesta dan menentukan takdir-Nya sambil mengimbangi Iradah kreatif dengan Hikmah dan keadilan-Nya, Sultan seisi alam Yang Maha Pemurah dan maha Pengasih. Tetapi sayangnya sifat-sifat mulia itu jarang menghiasi khalifah di muka bumi, seperti sultan zalim yang sering berperang dalam sejarah bangsa Melayu pada zaman Hamzah.


Hamzah adalah seorang ahli tasawuf, yakni seorang zahid dan mistik yang mencari penyatuan dengan al-Khalik dan menemuinya di jalan isyk, iaitu kasih, tetapi justeru tasawuf adalah satu ideal peri kemanusiaan di kerajaan Melayu Abad Pertengahan yang tidak boleh membanggakan humanisme etikanya, kerana tasawuf mengajar mencintai Tuhan dan insan, dengan menitikberatkan manusia dan juga seisi alamnya yang turut bernyawa dan oleh itu ialah saudara sekandung seorang sufi. Tasawuf satu-satunya pandangan hidup yang membolehkan jika tidak menyekat kezaliman raja, maka paling sedikit menginsafkan mereka dan menyeru kepada belas kasih, tetapi usaha semacam itu selalunya agak berbahaya.


Namun Hamzah bimbang, sebab setiap orang menganggap dirinya berhak menjamah rahsia tasawuf yang murni. Dengan lebih hebat lagi dia membidas orang yang masih berpegang kepada ajaran yoga dalam usahanya untuk mengenal al-Haq serta golongan kolot yang memandang setiap sufi sebagai murtad.


Let’s say somebody, a kid maybe types “Sejarah Yoga” on the Internet and he shall find this on Wikipedia:


Yoga (Sansekerta) dari bahasa Sansekerta berarti “penyatuan”, yang bermakna “penyatuan dengan alam” atau “penyatuan dengan Sang Pencipta”. Yoga adalah salah satu dari enam ajaran dalam filsafat Hindu, yang menitikberatkan pada aktiviti meditasi atau tapa di mana seseorang memusatkan seluruh pikiran untuk mengontrol panca inderanya dan tubuhnya secara keseluruhan. Masyarakat global umumnya mengenal Yoga sebagai aktiviti latihan utamanya asana (postur) bagian dari Hatta Yoga. Yoga juga digunakan sebagai salah satu pengubatan alternatif, biasanya hal ini dilakukan dengan latihan pernafasan, oleh tubuh dan meditasi, yang telah dikenal dan dipraktikkan selama lebih dari 5,000 tahun.Orang yang melakukan pertapaan yoga disebut yogi, yogin bagi lelaki dan yogini bagi wanita. Sastra Hindu yang memuat ajaran Yoga, di antaranya adalah Upaishad, Bhagavad Gita, Yogasutra, Hatta Yoga serta beberapa sasetra lainnya. Klasifikasi ajaran Yoga tertuang dalam Bhagavad Gita, di antaranya adalah Karma Yoga/Marga, Jnana Yoga/Marga, Bakti Yoga/Marga, Raja Yoga/Marga.


Nini, you sure you want to do all the religious justification now and end up with Harunsani saying that yoga is an enemy to Islam or should you re-think and just stick to: “My yoga, is a form of exercise?”


Your choice.

 

 

 

What do you guys think? Is Yoga itu HARAM? I’m just a beginner in this yogaa scene and for me I dont think its something related to religion. As quoted by Ninie ” My Yoga is a form of exercise “. It is definitely a form of exercise. I can easily lose my weight by doing Yoga, its really makes me healthy and more flexible, i’ve got muscle and flat tummy by doing Yoga and I also can release my tense! Right, Janice?

Advertisements

8 Comments

Filed under Personal

8 responses to “YOGA itu haram

  1. Nope I don’t think the act of exercising using Yoga techniques is haram. Furthermore there is no mantra or readings involved. As long as it does not involve in believing other things than the “Kalimah Syahadah” it’s just exercise of body and mind.

    The mufti knows what he is talking about, and the professor is talking out of his ass.

    Just my opinion. I’m annoyed by people who talk out of their asses.

  2. correct me if im wrong, just giving my 0.02 cent worth of opinion.

    i didnt have chance to check how it was performed in our own backyard, but in almost all the classes ive been survey to, you have to chant mantras and such before you begin.

    for muslims, thats where the problem begins. for those who doesnt participate, who just observes, it will look and sound wrong. the beginning of self-doubt. then fear. then someone will report it. then the banning begins.

    to them, its about their own beliefs madam, unless you’re one hundred percent sure the mantras chanted in the beginning of yoga is not about nor will make them doubt their own beliefs, then there is no problem. but just a smidgen of a doubt is enough to make it “haram”, ijtimak ulama imam shafie tends to be safe than sorry. we are one of the strictest mazhab.

    seriously nothing wrong with the exercise, being a healthy person but i think most of the people take yoga as a way of life.

    but i suggest we stay calm and let the ulama do their work and research the thing. after all smoking is haram according to Majlis Fatwa in 1995 (if im not mistaken) but still a lot of people smoking and no rules being impose to muslim whatsoever.

    p/s : did you know majlis fatwa allowed 0.05% alcohol in carbonated drinks as a stabilizer?

  3. Tks for quoting my article on the issue. I guess, it’s best to let Majlis Fatwa Kebangsaan make up their mind on the fatwa towards Yoga.

  4. ady : yeah!! thats the spirit! haha..there just talking s***! there still so many projects that been pending and now all they do is talking about YOGA is Haram?
    hehe..what a great scenario we got here.

    fadzli : there’s no chant or mantra in the beginning of the classes..but only taking deep breath and exhale. thats all.

    Sani : Thank u too! yep..I can’t wait!

  5. Sani : Now you have your very own blog =)

  6. tarring all yoga practitioner with the same brush wont do justice.
    rather than fatwa, give a guideline to all muslim what they need to observe/watch when attending events especially those which are related traditionally to any other religions. If they see this practice wrong with the guideline, leave and find something that follow the guideline.

    educate rather than make muslim feel like they’ve being punished unfairly.

    p/s : farra, you need to add wordpress ‘subscribe to comment’ plugin

  7. it’s all nonesense..i think they release such fatwa because of the yoga outfit, and some of the position in yoga can be ‘sexually’ looked.. thats y they sibuk2~
    typical malay thinker!

  8. Ike

    The professor said he was misquoted by the press. I sorta believe him because we have a lot of that nowadays. Misquoted on the azan, misquoted because chinese are immigrants…

    Are we sure our journalists are doing their job properly? too many misquotesssss in the past few months is quite bothering. Cant be just coincidence..

    But don’t be mad at them Farah, You have to put yourselves in their shoes. It’ll be hard to come up with a guideline cause, thats not what the Fatwa council is all about right? They decide (based on discussions, research, etc) for issues not explicitly mentioned in sunnah, hadis, quran and that linger in the gray area.

    Now, its hard NOT to link yoga to hinduism when half the poses are named ‘lord of the dance’, ‘sun salutations’, ‘cobra pose’, and some other asanas that are named after hindu gods/deities.

    Just so you know, since yoga originated from India, practitioners named asanas that were relevant and available to them at that time. I bet if yoga originated in this part of the world, you’ll get Asana Hang Tuah or ‘Asana Sultan Mangkat Dijulang’. [i’ll give you bonus points if you know which sultan was that]

    So first impression, yoga is based on hinduism. Its only when you do a little more research about yoga and practise yoga ‘deeper’ that you know yoga bares no religion, and if it did, its just quite out of place.

    Ninie made a mistake in my point of view of trying to relate yoga to solat. Or giving the impression that yoga is somewhat related to solat.

    I say its just really a coincidence that God asked us to pray five times and it follows the flow of a sun salutation (stand, bend, sit , bend, stand) but yoga cant be linked to any religion cause yoga has no religious attributes.

    Yoga has no god. Yoga has no messenger. Yoga has no place of worship. Yoga has no imam, priest, monks, etc. Yoga has no mandatory services (friday mass, good friday, easter, chrismats etc) Yoga doesnt even have a book. I mean, compare that to the Quran or the bible. So how can it be a religion? Even ajaran sesats had their masters. Buddhism has buddha and the temples and the monks.

    I ask people this, if yoga is part of hinduism, how come not all hindus know yoga? If you know but dont practice is a different story altogether. You dont see hindus performing headstands .. you see yogis do.

    If i’m in the fatwa council, I would be twisted. There are some factions of yoga (so called yoga) that practices mantra and idolizing a guru. NOw I believe you’ll be chucked to hell in an instant by Allah if you practice that. hah.

    Not so easy. They should have just shut up and not say anything yet.

    They really need a PR officer…or a PR consultant…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s