A bit relieved

Dah lame rasenye tak update pasal my wedding stuff. Actually now i’m a bit relieved. Cuz the most important thing for my wedding is settled. Which I have to deal with Pejabat Agama Islam. YES!! semuanya dah settle. Tunggu time jer.. =) Pheuuww lega.. Mula2 ingatkan prosedur ni mengambil mase berhari2, tapi berkat ‘awareness’ of my father and my future husband, semuanye settle dalam sekelip mate saje. .(gembira) Syukur Alhamdulillah.

Actually we both start all this on the Dec 26th, rite after Christmas. On that 26th we went for HIV test, quite scary jgak la test tu. hehe, yela, mane la tau, malang tak berbau. Harry pernah kene masuk darah mase die admit dulu. Saye pon pnah jgak, so mcm2 kemungkinan boleh berlaku. Tapi lucky for both of us – it’s HIV Negative. And after that, on the Dec 31st, its harry’s turn to do his part, untuk meminta kebenaran berkahwin. Nak pegi minta kebenaran berkahwin pulak bukan senang, first kene tentukan dekat mane mukim kite. As for Harry, his address in his IC is in Klang, so his mukim is in Klang. And for this wedding autorized, u need to have 2 witnesses its -WAJIB. Kalau tidak, mereka tak layan ok? And kalau you ader satu dokumen yg tak cukup pon, mereka tak layan. So, sebelum pegi, better check dulu semua dokumen lengkap selengkap lengkapnye. Pasal saksi2 pon same. Kalau boleh bagitau pada diorang awal2 supaya diorang boleh amik cuti. Sbb, pejabat agama ni hanya di buka pada hari isnin sampai jumat sahaja. Okay, bile semua dokumen dah lengkap, saksi pon dah cukup then baru boleh pegi ke pajabat agama dgn senang hati.  ** tapi hari tu, Harry ader jgak kesilapan die. Tapi takpe kiter belaja dari kesilapan kan? Die terlupe nak letak IC saye sekali. Yela, sbb dlm checklist yg Pejabat Agama kasik tu takder pulak die suruh sertakan IC pasangan, so, die pon tak bajet la. So, at the particular time, die mmg sgt frust la. Die ingt dah boleh settle dah hari tu. Tapi……..hmm..

Jgn buat conclusion awal sgt. Mase die tgh frust tu, die call saye. Die kate tak boleh siapkan ari ni cuz copy of my IC takder ngn die… Mule2 dgr tu frust jgak la…tapi biler dah lame sikit tu, saye dan Harry teringat bende yg same. Which is, I have my green file in my car. I’ve always keep it in my car. Takut bende2 sebigini rupa terjadi. So, skarang baru boleh buat conclusion, kebenaran berkahwin is GRANTED! hehe…

Lepas settle Harry punyer part, then my part pulak. I kene Buat bende yg same mcm Harry buat. So, semua dokumen yg ade pada Harry diserahkan pada saye pulak. Rase mcm ade satu tanggungjawab yg besar pulak. Tapi mmg betol pon. But lucky for me, my dad dah jumpe dengan Penolong Pendaftar Nikah (PPN)..** kalau anda penah pegi kursus kahwin, anda tahulah betapa besar kuasenye dlm prosedur perkahwinan ini. Hehe..Saye amat bersyukur kerana pernikahan ini akan diwalikan oleh bapa kandung saye sendiri =) . Ingat tak mase Harry kene cari due orang saksi untuk kebenaran berkahwin bagi pihak lelaki?? Saye pulak kene cari 2 orang saksi dan seorang wali. As u all know, my Wali is my biological father. And my 2 witnesses are my dad’s brother; Uncle Duan and my father’s friend; Uncle Mat. And so we went to the PPN’s house. (actually Harry pon ikut jgak time tu, tapi die tggu kat luar jer la ngn my brother, and my aunt, and my cousin. hehe, ramai pulak pengikut saye nih)

Depan rumah PPN (cantik! siap ade Peugeot Cabriolet lagi)

Depan rumah PPN (cantik! siap ade Peugeot Cabriolet lagi)

 

** owh, sebelum tu biar saye terang kan mukim saye dahulu. Disebabkan alamat saye dalam IC di Bukit Beruntung, jadi mukim pejabat agama saye ader di Hulu Selangor, Kuala Kubu Bharu. Tapi sebelum pegi ke sane, saye perlu berjumpe dengan PPN terlebih dahulu.**

So, PPN tu akan bertanyekan pada pemohon yg ingin bernikah tersebut yg pada ketika itu adelah saye.

PPN: Farah Abdul Rahman, adakah anda stuju dengan pernikahan ini?

Saye : Iye, setuju. (dengan nada perlahan)

PPN: Ape die? Setuju atau tidak?? Tak dengar

Saye : SETUJU (dengan nada bersemangat dan YAKIN)-no doubt!

PPN: Haaa…macam tu la..Saye nak dengar dgn jelas perkataan setuju tu.

                                                           *************

Kemudian giliran Wali pula yg pada ketika itu ialah bapa kandung saye. =)

PPN: Abdul Rahman b. Adnan, adakah anda setuju untuk mewalikan anak perempuan kamu pada hari pernikahannya?

Bapa : Iye saya setuju dengan rela hati.

                                                                **************

So, it all went well. All i have to do the next morning, is to go to the Pejabat Agama Daerah Hulu Selangor Kuala Kubu Bharu.. Pagi saye bangun awal, sbb taknak sampai lambat ke Pejabat agama tersebut. Saye pergi dengan Fuzy dah ayah saye. Tak sampai pon setengah jam dah settle dah. Mase tu rase macam LEGA sangat! Macam sume bende dah settle! (padahal belom pon, itu baru first step) hehe.. But at least bende yg paling rumit dah pun settle. Lepas tu terus cepat2 call Harry beritahu berita gumbira ni.

p1040245

Dengan itu berakhirlah sudah prosedur2 pendftaran perkahwinan kami. Seronok giler okay?? Memang rase separuh beban tu dah ringan sikit. Kami sudah bertindak, anda bila lagi? (haha..poyo giler seh!)

pheuuwww...thank God,first step dah settle!

pheuuwww...thank God,first step dah settle!

** Hehe…dlm gamba tu kawan saye name die Mia. Die cuti hari tu, pastu die boring2 duduk rumah then die nak ikut kitorang pegi Pejabat Agama.

Advertisements

2 Comments

Filed under Uncategorized

2 responses to “A bit relieved

  1. nia

    mcm besh jer……
    when will be my turn…hurm 😦

  2. hehe..agak best jgak la.. =)
    ala, dah smpi seru nnt, ade jodoh jalan la tu..
    lu lex jer! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s