How To: Make a Bread Pudding

Pernah makan puding roti tak? Sedap kan? Bagi yang tak pernah makan atau dengar pasal puding roti seumur hidup, anda patut cuba. Puding Roti adalah salah satu makanan yang paling ‘simple’ tapi sangat sedap! Tak tahulah kenpa hari ni nak cakap pasal puding roti. Mungkin sebab teringin sangat nak puding roti yg dibuat oleh sepupu saya ( beliau ni memang suka memsak, dan macam-macam die boleh buat, sedap pulak tuh! Selain masakan bunda saya, masakn beliau juga menjadi kegemaran saya. Rasenya memang air tangan turun-temurun kot! haha. BTW, kalau beliau buat puding roti, mesti akan lebihkan seloyang untuk saya bawa balik, hehe…tapi memang sedap tak terkata!!) Bagi sesiapa yang tak pernah rasa puding roti ini boleh mencuba resipi ini.

 

Bahan- bahan :-

bread pudding

bread pudding

 

bread pudding

bread pudding

 

-3 cawan susu
-1 cawan krim
-4 cawan roti panjang (dipotong dadu)
-6 biji telur
-3 cawan gula pasir
-2 s/besar vanila
-1 cawan kismis
-2 s/besar mentega
Cara-cara:
1. Cairkan mentega di dalam kuali. Masukkan nenas, gula dan kismis. Kacau bahan – bahan sehingga gula kekuningan.

2. Untuk membuat kastad, campurkan bersama telur, gula dan vanila,pukul dan gaul rata, masukkan susu, dan krim.

3. Pada bekas acuan, susunkan ke dalamnya roti.

4. Tuangkan kastad tadi ke dalam bekas acuan, biarkan ia berendam selama 10 minit.

6. Bakar di dalam oven pada suhu 175 darjah selsius selama 40 minit, setelah dibakar, keluarkan dan taburkan serbuk gula di atasnya.

 

P/s : Boleh juga kalau nak tambah kismis/nenas/aprikot/peach/serbuk kayu manis, terpulang la pada anda. (saya suke yang original flavour). oh ya, la gi satu, kalau anda tak ada oven, anda boleh gunakan kaedah mengukus. Bagi saya, saya lagi suka puding roti kukus daripada dibakar. =)

** kalau nak tambah bahan-bahan tu masukkan mase selapas langkah -no.3-     dan kalau nak tambah sedap lagi, boleh la tuangkan ‘maple syrup’ on top of  the pudding. SERIOUS SEDAP!! (haih, dah terliur dah ni…teringat puding roti yg sepupu saya selalu masak kan untuk saya..)

 

Happy Trying!!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s