When I realize I’m Getting Old and Lame

Sigh~ Yes, I’m sigh-ing. I know its not a good habit especially for Muslim, but I can’t help it. (Ampun Ya-Allah). Again, i just sighed! I’m getting old and lame. I’ve been in self-denial for about 4 months now. [yes, i admit it 😦 ] And for the past 4 months i’ve always denying whenever my sister said

” Fara, ko dah boring arh sekarang, dah tak happening macam dulu”

and my same answer would be..

” Mane ade, I’m always happening! Cume can’t find the right time to hang out and I mean, I got commitment now. And been busy dengan rumah baru. Macam-macam nak kene buat”

… See what i mean? Everytime when she asked me out, i will give her that answer. It’s always about the house now. Although it’s true, but i feel like…urgghh! ( i am still in self-denial right now) I’m only 23. Yes I know for some of you 23 is still so young to get married and wtf. But for me, I did plan to get married by my age 23 the soonest and the latest by 25. ( so i thought my plan went well, Alhamdulillah)

Some people say that I married to early.. (so what??..no offense, but so what?) It’s my life and it’s my decision and its my destiny. Tapi tulah, I’m not saying that I regret kawin muda. ( tak pernah sekali pon rase menyesal, in fact I’m really excited to be a mommy..tapi not now la,banyal lagi bende yang nak kene settle sebelum dpat Khairy Jr.) Sebenarnye I’m not feeling that I’m lame or what..( sorry, mind me, I’m still in self-denial,blurghh~) tapi itu lah. My routine sekarang macam tersangatlah flat. No more unexpected or spontaneous excitement. I know I’ve only being someones wife for only a month and 26 days and I can say it’s been a great journey for being his wife. ( haha..baru sebulan 26 hari, boleh la cakap kan..? haha…I always pray and mintak pada Dia yang hubungan kami as husband and wife+best friend akan sentiase ‘terjaga’, dirahmati dan berkekalan) Maklumlah, darah muda lagi, macam-macam boleh berlaku.

Sebenarnye kalau nak ikutkan, saya ni belom lagi memikul tanggungjawab sebagai isteri sepenuhnya kerana, selama saya menjadi isteri selama 1 bulan 26 hari ni, saya tak pernah lagi memasak untuk Khairy. Yelah, sebab rumah belum siap sepenuhnya. Dapur pon tengah renovate. Memangla tak boleh masak (sorry, ini bukan alasan saya tak mahu masak tau? tapi seriously, our house is really in a mess!) tak sabar nak tunggu rumah siap. Penat tau nak tunggu rumah siap renovate, sampai batuk2 kahak dah pastu sakit tekak. (serious macam orang tua) Nasib baik sistem imunisasi saya kuat, tak mudah demam.

Nak cerita pulak psal our daily routine yang membuatkan saya rase betul2 macam orang tua dan individu yang sangat membosankan. (sebab tu I’m in self-denial, tak nak mengaku yang diri sendiri dah menjadi wifey dan bertukar menjadi individu yang so pathetic-ly lame! sigh~) Okay, I’m going to start my routines now.

Monday – Friday

8.00AM = Wake up (and kadang2 pukul 8.30am baru bangun, hehe mentang2lah rumah dah dekat dengan office.)

9.00AM = Masuk office (kadang2 terlambat by 10 mins or more, hehe, depends la pagi tu shampoo ke tak. 

11.30AM-2.30PM = Lunch time (tapi bukannya selama 3 jam tu keluar pegi lunch. Antara lingkungan waktu itu la. Fleksibel sikit time lunch at my office)

5.00PM = BALIK!! (saat yang ditunggu-tunggu. tapi sebenanye dah balik bukan buat ape pon. Same je bosan jugak. Cuma yang bestnye dapat jumpe Khairy! hehe)

6.00-6.30PM = BALIK!! pukul 5pm tu memang waktu balik saya. Tapi saya tak boleh balik lagi, sebab kene tunggu Khairy pick up saya atau saya kene pick up Khairy. Sebab working hours dia 9-6; dan kadang2 die OT smpi pukul berapa2 ntah. Dan semua orang yang mengenali saya pon tahu, MENUNGGU bukan la kegemaran saya. Memang pantang kalau orang buat saya menunggu atau tertunggu2. So anda sendiri ukurlah betapa besarnya pengorbanan saya menunggu dalam kebosanan dan penuh kesabaran.

6.30-11.00PM = Selalunya time ini, lepas balik kerja terus pegi dinner. Tapi depends jugak, kalau mase tu dua2 tengah kenyang, we both akan jalan2 cari barang sekitar lembah klang ataupun terus balik ke rumah. Tapi selalunya kami lebih suka habiskan masa dengan berjalan2  sehingga kaki dah lenguh dan peut dah lapar, boleh pegi makan terus. Sebabnye, kalau ikut teori Khairy, balik rumah awal pon bukannye ada apa, TV takder, Internet takde, semua pon takdak! ( ada tu ada, tapi semua masih dalam kotak, tak unpack lagi berikutan keadaan rumah yang masih belum stabil; berhabuk.)

11.00-12.00 PM = SLEEEEEEEEP!! (haha! memang ini waktu tidur saya. Maklumlah perempuan tak boleh tidur lambat2 sangat. Kene tidur awal bagi mendapatkan ‘beauty sleep’ yang berkualiti. hehe.) Tapi khairy selalu tidur lambat. Dia memang jenis individu yang susah nak tidur. Saye pon pada mulanya susah nak tidur dekat rumah baru tu, tapi bila dah lama2 dah sebati dah..Alhamdulillah, sesungguhnya tidur itu adalah satu nikmat yang tak ternilai yang dikurniakan dari Allah untuk kita.

 

Saturday – Sunday

9.00AM = Bangun tidur (Biaselah weekend, bangun lambat sikit. hehe)

10.00AM- 12PM= Pegi breakfast or kadang2 tak breakfast pon terus keluar and lunch terus je.. ( tak sabar rasenya nak masak breakfast sendiri). Keluar cari barang2 untuk rumah. Cari tiles lah, sinki dapur lah, hood and hob lah, washing machine lah, dryer lah, fridge lah, cat lah, macam2 lah you name it. (memang sangat berbeza masa sebelum kahwin and sebelum ada rumah dulu; dulu shopping baju, baju,baju and stuff tapi sekarang…huhu~ sedihnya. baju pon dah takdak. Kalau pegi shopping complex tu memang dah tak jejak lah boutique2 baju. Sekarang ni pegi boutique rumah saje. Orang perempuan fahamlah bagaimana perasaan saya ketika ini. SANGAT SEDIH AND DEPRESSED! Tapi takpelah, ini adalah satu lagi pengorbanan KECIL saya. Hopefully lagi dua bulan saya boleh la shopping baju baru sikit2. (And I tell you my wardrobe have been sooooooo last season okay?i can say sooooo 2008. yang orang dah tak pakai lagi dah fashion itu. huhu~) tapi sekali lagi saya pujuk dan tenangkan hati saya; ini adalah satu pengorbanan KECIL saya. Rutin sabtu ahad ini tak selalunya macam ni. Kadang2 Khairy terpaksa kerja Sabtu&Ahad. (kadang2 OT, kadang memang terpaksa kerja…sbb dah ikut schedule) Memang dalan sebulan mesti ader 2 weekend yang die kene kerja. So, tinggallah saya sorang2 di rumah yang kosong(selalunya sampi pukul 1 pagi) dan tak ada entertainment langsung! Saya pon pelik macam mana lah saya boleh bertahan dengan kehidupan macam ni. Tapi sekali lagi saya ingatkan diri saya… Ini adalah salah satu lagi pergorbanan KECIL saya. I have chose my path to be this way, jadi jangan nak merungut. (tapi kadang2 merungut jugak. Kesian Khairy kena dengar saya merungut, nasib baik die penyabar dan sangat cool!)

Semua ni untuk kebaikan masa depan kita jugak”, pujuk Khairy.

That’s our routines lah. Any judgement? That’s why I told you i felt so old and lame now even at my 23 where I’m supposed to be active and socialized. It’s not that I’m not allowed to hang out with friends or what-so-ever without Khairy. But, I feel different when i left the house without him by my side. I’m allowed but I can’t and I won’t. . How can I leave the house and hang out with friends or jalan2 with my sibling without him? He’s my better half, and it’s just not complete without him by my side. ( yelah, call me manja, gedik, tak independent or whatever, tapi memang tak boleh lah, i mean bukannya tak pernah try, i’ve tried tapi result dia F-! Rase macam walaupun tengah bergembira bersama rakan2 and having a blast, but it still not complete without him. Metaforiknya he’s my heartbeat and my better half. So, imagine lah kalau heartbeat you takde apa akan jadi? DIE lorh… (love ya baby!)

p/s : Sorry to all of my siblings and buddies for not fulfilling your invitation request for the past few months. YES i know i’ve been a jerk. But I promise, lepas siap rumah ni, I will socializing and spend more time with you. No worries. If not meeting elsewhere pon, I will do gathering at my house and we play the Guitar Hero, Monopoly and I will cook. Ok kan? hehe..HUGS+KISSES+LOVE.

 Yeah, that’s all for now about me getting old and lame. Thank you for spending your time reading this junk. hehe.. 🙂

 

 

Advertisements

8 Comments

Filed under Personal

8 responses to “When I realize I’m Getting Old and Lame

  1. Hey, don’t dwell into this, we bring you go K tomorrow and cheer you up!
    (And what Khairi said is so true, untuk masa depan 🙂 ) so, hang in there~

  2. Mango : Thats another thing. I want to go to K with y’all..but have to wait for his schedule today. haih~ Yes, its for the future, i am trying to hang in here..
    -_-

    p/s :But you do understand my pain of not getting any new baju and shoes right for sucha along time…right? hehe..

  3. aliya

    hehhe…jgn lpe ajk aliya 4 da gthering..
    me pn nk msk2 gak..
    n we play true or dare..
    heheh..
    da lme xmin same2…

  4. aliya : i will never forget you dear! you’re my kitchen helper 😉 yang lain tu tak boleh diharap sangat. Yea we play any game you wanted to.. ok?

  5. MQ

    welcome to wifehood, wait till you get to motherhood..tu lagi byk kena bekorban..bukan takat tak sempat nak shopping baju, nak mandi n pakai baju pon terkejar2..hehe!

    • Azriana

      Haha..absolutely true..nak iron baju jgn cerita, kene carik baju yg tak payah iron..especialy baby 0-6 months…huhu,,kadang2 makan pun tak sempat ooo…..be prepared yeah….

  6. MQ : hahaha! ye ke? OMG!! i tot because sekaranng baru lepas kawin and then terus masuk rumah baru, tu yang mcm bz giler tu. no quality time together lagi..huhu~

  7. mak oii….gua dah tahu dah jadual you alll….hahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s