Wife & Heaven

Diriwayatkan pada satu hari, Isteri Rasulullah SAW yakni Saidatina Aisyah ingin mengetahui mengapa Baginda bersabda bahawa ramai wanita, terutama yang bergelar isteri menjadi penghuni neraka. Baginda kemudiannya bersabda:

 
  • Ada wanita yang tidak sabar menghadapi kesusahan, kesakitan,dan dugaan seperti kesakitan melahirkan anak, melayan suami, dan melakukan kerja rumah.
  • Ada isteri yang tidak memuji dan tidak bersyukur di atas kemurahan Allah SWT yang didatangkan melalui suaminya hingga ada isteri tidak berterima kasih di atas apa juga pemberian suaminya.
  • Ada wanita ingkar terhadap suruhan Allah SWT, Contohnya, apabila berlaku sesuatu pertengkaran, ada isteri yang mengatakan: “sudah 10 tahun saya berkahwin dengan awak, tapi tak ada apa-apa pun!”
  • Ada isteri yg suka bercakap perkara yang sia-sia seperti mengumpat dan bercakap mengenai hiasan dan peraboot rumah.
  • Kurang akal dan ilmu pengetahuan dalam agama yang menyebabkan mereka sering terperdaya dengan pujuk rayu lelaki, rakan,jiran dan terpengaruh dengan kemewahan duniawi.
  • Isteri yang boleh mencium bau syurga ialah yang patuh kepada suami sama ada di dalam keadaan susah atau senang.
  • Isteri yang berhiad diri untuk suami, menambah ilmu agama, sentiasa menjaga diri dan rumah tangga, selain selalu melakukan sesuatu yang menyenangkan hati suami adalah amalan yang baiak yang dituntut agama.

Sumber : Berita Minggu

  

OMG! Orang kate senang je bagi para isteri untuk menghuni syurga. Tapi …… sigh~

I know ever since I got married I’m too far from being a perfect wife. Selalu merungut penat lah, malas lah, tak ada masa lah bile kena buat kerja-kerja kerja-kerja rumah and memasak. Yelah, sedangkan kita sama-sama kerja, sama-sama penat, tapi kenapa kita kene buat kerja-kerja tu jugak tapi suami boleh duduk lepak tengok  TV atau main game. Betul tak? Sedangkan kalau ikutkan wife tak payah kerja, husband yang sepatutnya kene keluar bekerja cari nafkah dan sediakan semua keperluan untuk isteri. Itu baru namanya SUAMI. Kalau perempuan yang kene tanggung family, baik perempuan je yang jadi suami. Betulkan? Tapi itu dulu, zaman dah berubah sekarang. Kalau gaji husband setakat 3-4k selalunya wife akan ‘disuruh’ bekerja untuk membantu menampung perbelanjaan keluarga. (beruntung isteri-isteri yang tak payah kerja, duduk rumah jaga anak dan makan/pakai suami lebih bagus daripada bazir duit ‘bagi’ pada pengasuh anak dan pembantu rumah.) Tapi bukanlah maksud saya isteri tidak dibenarkan berehat walaupun kalau nak ikutkan kerja sebagai seorang housewife takkan pernah habis. Tapi mereka harus berehat, kalau tak boleh jadi gila tau! Tak caya, cuba tukar routine, bagi suami  buat kerja rumah and jaga anak untuk seminggu, takyah seminggu lah bagi mase sehari pon mesti dorang complain macam2.Kan kan? Memang penat! And saya memang salute habis lah kat isteri-isteri yang macam ni. Penat woooooo~ (tapi apa salahnya kalau pemimpin turun padang sekali-sekala kan? barulah adil dan disegani 😉  )

” Syurga bulat-bulat bagi para isteri yang patuh terhadap suaminya, kerna syurga bagi isteri adalah di bawah telapak kaki suami”

Ini saya petik dari beberapa artikel yang pernah saya baca. Kebanyakannya memberi inspirasi bagi saya untuk menjadi isteri yang baik dan taat kepada kepada suami. Being a young wife, ( young ke? dah tua sikit dah…next year tambah tua lagi..) im saying from the present perspective yang mane ramai ladies out there yang prefer kawin lambat. Tapi saya lain, i have my own goals to achieve, to be married at 23 or 25 the latest and to have at least 2 kids by the age 25.. Alhamdulillah, Allah makbulkan doa saya, pada 21 februari 2009 saya dengan rasminya telah pun menjadi isteri kepada Mohd.Khairi Abd. Kadir, which is 5 years older than me. Cuma belum ada rezeki untuk ada baby. Mungkin ada hikmahnya, Allah have other plans for us, maybe a better plan.

I never thought that I would ended up marrying a guy who 5 years older than me. ( as i’ve always adore married ladies whose their partner is 3-10 years older than, because i saw them very matured and loving and of course the lady will look more younger than her 3-10 years older husband. 😉 thats the trick of ‘preserving your youth’ actually! hehe..and saya pon tak sangka yang saya dapat husband yang 5 years older) Memang susah nak cari lelaki yang berfikiran matang pada umur yang muda berbanding perempuan. Jadi saya memang amat bersyukur kerana sudah ditakdirkan bertemu jodoh dengan Khairy. Yelah bagi orang Islam, kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Kadang-kadang saya kesian tengok  mereka yang telah memadu kasih selama lebih dari 7 tahun dan ada juga yang sampai 10 tahun tetapi akhirnya berpisah dan berkahwin dengan orang lain. Sedih kan? Tak dapat saya bayangkan.Nauzubillah…

Well that’s  not the point, the point is, to my husband if  you are reading this, saya akan cuba untuk menjadi isteri yang terbaik buat kamu yang dihormati, dikasihi dan disayangi. Saya mengaku selama dekat 7 bulan being your wife, saya selalu saja merungut itu ini, malas, melawan, tak dengar kata, suka menjawab dan kadang-kadang buat tak layan tapi percayalah I will change semua perangai yang hodoh tu. But it takes time.

As I’m learning and observing new stuff about marriage, I can’t promise you anything but I need you to have faith in me that I can be a good wifey!  I just hope that one day i can stay at home taking care of  your babies (have 2 kids or more as you always wanted 2boys + 2 girls) and always make sure that our home is the most pleasant place to hangs and cook all your favourite meals and we’ll have the greatest family vacations all years around. (Just like the perfect TV ads!)

Dan sempena Raya yang bakal menjelma 2 hari lagi, my humble apologize dari hujung rambut hingga je hujung kaki, halal kan makan minum fara selama kita bersama. Mohon ampun atas kekasaran kata yang menyakitkan hati dan kelakuan hodoh yang membuatkan syg kecil hati. By all means sebenarnya fara tak berniat langsung untuk buat syg berkecil hati but you’re marrying a regular human being bukan nabi, bukan malaikat maka memang fara tak lari dari membuat semua kesilapan tu. As i said earlier, I can’t promise you anything, but as long as you have faith in me and love me like you always do, I will be the greatest wife a husband could ever wanted and imagine. InsyaAllah…

I could never thank you enough for what you have done for me & for us! Thanks for everything syg! I love you so so much! Today, Always and Forever!

 

**we are so gonna die old together! InsyaAllah…

Advertisements

7 Comments

Filed under Life, love & relationship, Personal

7 responses to “Wife & Heaven

  1. now I know how hard a person called ‘wife’ is.. thanx for informing this..

    anywy, sorry 4 bugging ur post with my comment.. but this means a lot for me..=)

  2. haha.. its nothing la farah.. dont be so cnfuse.. not a big deal..

  3. haha.. aku ni bukn ustz la.. biase2 je.. thanx farah.. selamat hari raya..

  4. ena

    Salam Farah,

    100% understood.
    Need a lot of struggle to be a good wife, kan? But the good thing is, the other half always wants us to be the best kan?

    Cuma muda2 + awal2 nih masing2 kene banyak sabar + tolerate. Cepat2 minta maaf kalau gaduh2.

    Antara nasihat yg ena terima kan, bykkan solat jemaah + beribadat sama2. Petua Dr. Fazilah Kamsah, setiap hari paling kurang peluk suami/isteri 7 saat. 😀

    Ena doakan kita sama2 jadik isteri solehah, ameen~~

    • Memang kene byk tolerate n sabar. Nasib baik lah kite ni dapat husband jenis understanding kan?
      Fara memang sgt setuju pasal solat jemaah + beribadat sama2. Rasa lapang je lepas tu kan?
      And petua Dr. Fadzilah pun mmg bagus & simple.

      Fara pon doakan kita sama2 jadik isteri solehah, ameen~~~
      Btw, selamat hari raya. Kalau ada kelapangan dtg lah raya rumah fara 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s