Husband Vs Wife

Jangan salah faham. Saya tak bergaduh pon dengan Khairy. Nauzubillah, mintak dijauhkan. Gaduh manja sikit2 tu boleh lah sekali sekala. Tak seronok pulak kalau takde fight 😛 Dah lama rasanya tak tulis pasal kehidupan selepas menjadi isteri. Alhamdulillah, setakat 8 bulan ni masjid yang kami bina masih berdiri dengan teguh walaupun masih belum punya rezeki untuk menimang cahaya mata. Masing2 masih lagi belajar untuk lebih memahami diri masing2. Masing2 masih tidak boleh berjauhan walaupun untuk seketika     Alhamdulillah…..Semalam saya ade terbaca satu artikel yang sangat menarik perhatian saya. Anda pernah tak dengar mana-mana ceramah agama tentang [mungkin di kursus kawin pon ade], SUAMI sepatutnya masak untuk ISTERI, bukan sebaliknya ?  🙂  Memang sebenarnya kalau menurut Islam, suami yang buat kerja2 rumah, memasak, basuh kain, tukarkan lampin anak, vacuum, cari nafkah, pendek kata segala benda lah!  Dan…kerja isteri hanyalah melayan kehendak suami, mencantikkan diri dan berwangi-wangian untuk suami. [kenape? rase macam berat sebelah ke? banyak sangat ke kerja lelaki nak kene buat? tapi, cuba fikir semula? kenapa Tuhan cipta lelaki sebagai ketua? Ketua negara, ketua keluarga? Sebab lelaki lebih kuat dari kaum hawa, lebih gagah perkasa dari kaum hawa yg lemah ni. Jadi, kalau setakat kerja2 rumah, memasak, tukar lampin anak, vacuum sume tu, rasenya tak jadi masalah bagi lelaki kan? kan? kan?]

Tetapi, zaman sekarang ni lain kan?? Itulah die perbezaan antara ADAT MELAYU dengan ajaran Islam. Adat melayu memang sangat typical. Asalkan name die perempuan, mesti akan ditanya, “pandai masak?” ” pandai kemas rumah?” padahal sebenarnya kalau tak reti masak pon tak jadi masalah sebenarnya sebab nanti suami yang akan masak kan untuk kita. Asalkan name perempuan jer mesti kene buat keje2 rumah, jaga anak, tukar lampin anak, memasak, layan suami, macam2 lagi lah walaupun sama2 suami isteri berkerjaya.. Kalau tak buat akan diCOP sebagai isteri pemalas! Kenape ya? Sebab masih ramai yang tak tau dan takde pendedahan tentang ini atau TAU tapi buat-buat TAK TAU dan TAU tapi TAK MAU.

 Info tambahan : berkata Said Hawwa” Katanya, “sesungguhnya aku melihat adanya segelintir manusia yang menghairankan aku. Aku melihat mereka melayan isteri masing-masing seolah-olah si isteri itu adalah orang suruhannya. Perlakuan itu beralasankan hak ditaati yang diberikan oleh Islam kepada suami ke atas pihak isteri, dan itu menjadikan si isteri sebagai orang suruhan suaminya.”

 dipetik dr : saifulislam.comDan ini pula adalah artikel yang saya ambil dari Cursing Malay – Terus Terang 

 “Ceramah Pagi : Hubungan Suami Dan Isteri Aku rasa adat kita membentuk bagaimana berkembangnya hubungan suami isteri itu.Isteri dipanggil dengan gelaran “orang rumah”,”suri rumah” atau “tukang masak.”Kalau kita lihat pun,banyak petua2 orang tua yang membuatkan kaum perempuan dilabelkan sebagai “mereka yang bekerja di dapur” dan “tukang masak masakan kegemaran suami.

Jadi,meh sini aku bagitau korang satu benda penting yang aku belajar daripada kursus kahwin hari tu.Dalam hubungan suami isteri mengikut Islam,tugas-tugas memasak,mengemas rumah,cuci kipas,cat dinding,basuk berak anak,mem-vacuum rumah dan sebagainya..….adalah tugas si Suami.Suami bertanggungjawab memastikan semua benda tu dan fungsi suami adalah “BEKERJA” untuk rumah tangga itu.

 Tugas isteri?

 Tugas isteri hanyalah taat dan patuh kepada suami serta mencantikkan diri untuk suami (untuk suami dan bukan untuk orang awam,pakai perfume habis satu ofis bau.).Jika seseorang isteri itu enggan memasak atas arahan suaminya,isterinya tidak bersalah kerana itu tugas suami.Isteri ada hak membantu suaminya membuat kerja2 itu jika suaminya memerlukan pertolongan.

 Tengok drama,siapa masak?Siapa sapu sampah?Siapa mandikan anak?
Perempuan kan?Itu semua sebab adat kita.Ikut agama lain bang.Nak ikut mana?
Kaum lelaki semua,bersedialah untuk belajar memasak dan memakai apron di rumah.Mental aku lepas tau benda tu terus terganggu sekejap.Habis luruh segala pemahaman lama aku pasal tugas suami isteri ni.Ada lah seketika tu aku wish aku ada vagina.
 

 Dan baru lah aku sedar,suami yang menggelarkan isteri mereka orang rumah adalah suami yang tak menunaikan tanggungjawab diorang,sebab lelaki sepatutnya “orang rumah” sesebuah keluarga. “   

So apa pendapat korang semua? Boleh ke kita cuba ubah mentaliti masyarakat Melayu macam ni? Kan seronok!  [ kalau dapat masak sama2 and buat kerja rumah sama2 sambil pasang muzik kegemaran lagi seronok! ] 

 
 
 

 

“]

man cooking

male cook

he cooks for his lady

🙂

cook and eat dinner together

and it'll be more fun if the daddy can teach the kids to cook and have fun in the kitchen. so sweeet... 🙂

 ** saya cuba google gamba Melayu. Tapi tak jumpa lagi. Semuanya gambar mat saleh. 
  Mungkin ini salah satu sebab kenapa ramai perempuan Melayu nak kawin dengan mat saleh kot ? kan?
 
I know mesti ada orang nak cakap and try to judge me,  saya tak layak untuk bercakap tentang hal2 hukum Islam. Yelah, tudung tak pakai, rambut kaler2, pakai skirt and seluar pendek keluar rumah, ada hati nak cerita pasal agama, tapi niat saya hanya mahu berkongsi. Saya masih di tahap belajar mendalami Islam. Masih lagi terkapai-kapai dan masih banyak lagi perkara perlu didalami. Belum sempurna sebagai muslimah sejati. But one day, InsyaAllah…Amin~

 

Advertisements

23 Comments

Filed under Life, love & relationship, Personal

23 responses to “Husband Vs Wife

  1. afiq

    aku leh masak for my own… do my own laundry.. iron my own shirt… clean my own house… 🙂 what else???

  2. bagus arh tu. itu bonus for ur future life partner 😉
    lucky her.

  3. good post.. i loike!! best3.. anywy, referring to the last paragraph in ur post, just wanna say gudluck for that.. amin.. ssungguhnya Allah tak lihat kpd result, tp lebih kepada usaha.. =)

  4. Hey Farah..
    Jgn terkejut, I follow ur blog tau..hehehe..
    This time, dah tak jadi silent reader for the 1st time, I’d like to comment..
    I would definitely agree on this… Tapi ramai yang tatau.. But what ever it is, I surely want to forward ur entry to my dearly hubby for his knowledge..huhu!

    • nanie! haha….. u follow my blog? auww..malunye. but anyway, thanks for reading all this crappy nonsense thoughts. and i didn’t u have a blog too. okay now im ur new follwer. hehe..

      but i think semua lelaki kene tau pasal ni. kan kan?

      • Tapi I’m not an active blogger mcm you..blog I pun dah berabuk lama tak update..Byk je benda nak tulis tapi when it comes to updating tetiba jadi blur! hahaha! But what ever it is, I really enjoy reading urs!

      • same lah! i pon selalu mcm tu jugak! haha..tu pasal kadang2 tu lame tak berupdate! hehe..

        me enjoy reading ur blog too! =)

  5. MQ

    actually nabi pon tak penah suruh wives dia masak, kalo ada makanan dia mkn, kalo tak dia kata dia puasa, nak minum susu kambing pon dia perah sendiri..tak de ckp kat bini, “buatkan air, haus ni..” haha..

    but then again, byk pahala kalo isteri buat keje rumah, bila masak dan hidangkan makanan, sama mcm pegi berjihad, bila sapu rumah, dpt pahala mcm sapu kaabah..

    terpulang la pada diri masing2 nak menilai dan applykan dlm hidup berumahtangga, sebab suami di dunia adalah jambatan utk isteri ke syurga 🙂

  6. farah dear… good post. sure i forward utk para suami membaca.. hehe

  7. farah dear… ala.. my comment aritu tk dpt ker? huhu. neway.. good post. i suka baca.. specially the last paragraph tu.. sbb org suka judge org lain sesuka hati.

  8. Shida

    hi farah,
    i like reading this topic. mmg betul, most men nowdays tahu apa tanggungjwb diorang just ‘TAU TAPI TAK MAU’. I just got married myself recently 🙂 so kena juga ingat2 kan my husband pasal ni.

  9. huhu
    byk mase farah research ini post kan
    good2
    ya!!
    its true..
    adat vs agama
    that should be ur next post farah..
    do ur research n tell us..haha
    u kan letcurer

    n am agree wif ur last statment
    “dnt judge me”
    kdg2 org pndg mereka yg mcm awak ni teruk
    xtau agama n sebagainye
    tp truth my experience,ramai yg konon2 berpewatakan “baik” ni la sbnrnye hmmmmmmmm
    tepuk dada tnye selera
    😛

    • haha..macam takde keje lain je kan dok buat research ni. tak boleh post sebarangan nnt kene ‘tiow’ pulak. hehe..tapi dah memang minat reading any kind of article. so tibe rase terpanggil nk tulis. tak kisah lah org nk agree atau tak, tapi itu from my point of view lah..

      im not perfect, yet not trying to be perfect, im just trying to be a better person.
      thanks shamiza for your remarks. =)

  10. Shida

    thanks 🙂 baru 24 days.. next weekend baru nak buat majlis brtandang so masih pengantin baru lah ni..hehehe

  11. afua

    nice article n gud info…..=)

  12. wan nf

    rasa bahagia n sonok sgt bace entry ni! thx farahh ^_^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s