Qadija?

This morning i got a call from my mom. Sounds like this..

Mama : Kakak, bile lagi nak dapat baby? [ my mom call me Kakak  🙂 ]

Me :  [aik? kenape tibe2 je ni? ] Alaaa…tuggu lah ma, takde rezeki lagi.

Mama : Yelah…tapi bile? Mama dah tak saba dah ni. Bulan 6 mama dah retire, bosan lah kalau dok umh tak buat ape2. Mama nak jage cucu…

Me : [adui hai..]  InsyaAllah kalau ade rezeki tahun ni ade lah..kakak pon nk baby jugak..ingat akak tak nak ke?

Mama : Berusaha lah lebih sikit. Air yg abah bagi *ari tu dah minum dah?

Me : [hhmmm…actually i belum minum but i ckp..] Dah minum dah.

Mama : Anak aunty Y nak buat aqiqah utk anak die minggu ni. Dah masuk dua bulan dah pon anak die.

Me: Owh..okay. Good for them. Mama pegi ke?

Mama : Pegi lah kot. Dah dijemput.

Me : Mama ingat lagi tak Kak A? Adik abang R?

Mama : Ingat, kenape?

Me : Kak A pon dah dpat baby. 14 Feb ni buat aqiqah jugak. Name baby die Ryan.

Mama : Owh yeke?? Mama tak tau pon? Mesti comel kan baby die? Nape name baby tu camtu? Kakak nanti jangan dok bagi name camtu. Bagi name elok2 sikit na?

Me : Ha’ah…comel sgt2! Alaaa.. name sebenar baby tu Rayyan, tapi panggil Ryan. Akak nnt nak bagi name anak  __________ kalau lelaki. Kalau baby girl tak tau lagi..

Mama : Iskh..ape pelik sgt? Takde name lain dah ke? Bagilah name Siti Qadija ke..kan sedap tu name tu..

Me : Alaaa..mama ni, cukup2 lah bagi name kat anak-anak mama yg tiga orang ni. Anak kakak, biarlah kakak dapat privilege bagi name pulak. Penat2 + sakit2 lahirkan baby tu..

Mama : [ Laugh Out Loud! ] Yelah-yelah…kakak bagi lah name ape akak nak..*gigling*  Tapi nanti mama panggil die Siti Qadijaaaaaaa.. [dengan gaye seorang nenek main2 ngn cucu..]

Me : [MOTIF???]  Iskh mama nih….

Hadoy2…

*Air tu adalah air Tasik Dayang Bunting dari Langkawi.  Patut ke minum? I mean, i don’t believe in such thing. But i drink air zam zam yang parents in law bawa dari Mekah.  Hm…..
Advertisements

8 Comments

Filed under all in my family, Life, Personal

8 responses to “Qadija?

  1. fara… ada sebab org2 tua suruh minum air tu kot.mmg certain ppl dont believe in such way.usaha penting.apa yg parents kita suruh tu ada sbbnya.tp kalau nk minum kene ikhlas dan berserah to the One.kalau tak,mmg tak berkesan kot.hehe.Kita usaha, Allah yg menentukan.peace!! luffya!!

  2. nanako

    kite suke qadija tu… tp tak berapa suke siti 😀

  3. MQ

    eerrr..pressure tak bila mak bapak asyik tanya bila nak dpt anak? isk isk…

    n’way if you guys really want to go for it, take supplements..both of you, multivitamin n whatnot, for mommy-to-be take folic acid 2 months before..it worked for us last time..hehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s