Category Archives: Life

Love Is Blind, Marriage Is The Eye Opener..

I was born on 20th February 1986. And I was sacredly married on 20th February 2009… What a joy! I love each moment when I’m with him. I’m blessed! Thank you Allah for giving me the most precious ‘diamond’ a girl could have.

To my dear precious ‘diamond’.. Happy First Wedding Anniversary. May we’ll have more anniversary to come! I love you now, always and forever, ever!

Advertisements

6 Comments

Filed under Life, love & relationship, Personal

Qadija?

This morning i got a call from my mom. Sounds like this..

Mama : Kakak, bile lagi nak dapat baby? [ my mom call me Kakak  🙂 ]

Me :  [aik? kenape tibe2 je ni? ] Alaaa…tuggu lah ma, takde rezeki lagi.

Mama : Yelah…tapi bile? Mama dah tak saba dah ni. Bulan 6 mama dah retire, bosan lah kalau dok umh tak buat ape2. Mama nak jage cucu…

Me : [adui hai..]  InsyaAllah kalau ade rezeki tahun ni ade lah..kakak pon nk baby jugak..ingat akak tak nak ke?

Mama : Berusaha lah lebih sikit. Air yg abah bagi *ari tu dah minum dah?

Me : [hhmmm…actually i belum minum but i ckp..] Dah minum dah.

Mama : Anak aunty Y nak buat aqiqah utk anak die minggu ni. Dah masuk dua bulan dah pon anak die.

Me: Owh..okay. Good for them. Mama pegi ke?

Mama : Pegi lah kot. Dah dijemput.

Me : Mama ingat lagi tak Kak A? Adik abang R?

Mama : Ingat, kenape?

Me : Kak A pon dah dpat baby. 14 Feb ni buat aqiqah jugak. Name baby die Ryan.

Mama : Owh yeke?? Mama tak tau pon? Mesti comel kan baby die? Nape name baby tu camtu? Kakak nanti jangan dok bagi name camtu. Bagi name elok2 sikit na?

Me : Ha’ah…comel sgt2! Alaaa.. name sebenar baby tu Rayyan, tapi panggil Ryan. Akak nnt nak bagi name anak  __________ kalau lelaki. Kalau baby girl tak tau lagi..

Mama : Iskh..ape pelik sgt? Takde name lain dah ke? Bagilah name Siti Qadija ke..kan sedap tu name tu..

Me : Alaaa..mama ni, cukup2 lah bagi name kat anak-anak mama yg tiga orang ni. Anak kakak, biarlah kakak dapat privilege bagi name pulak. Penat2 + sakit2 lahirkan baby tu..

Mama : [ Laugh Out Loud! ] Yelah-yelah…kakak bagi lah name ape akak nak..*gigling*  Tapi nanti mama panggil die Siti Qadijaaaaaaa.. [dengan gaye seorang nenek main2 ngn cucu..]

Me : [MOTIF???]  Iskh mama nih….

Hadoy2…

*Air tu adalah air Tasik Dayang Bunting dari Langkawi.  Patut ke minum? I mean, i don’t believe in such thing. But i drink air zam zam yang parents in law bawa dari Mekah.  Hm…..

8 Comments

Filed under all in my family, Life, Personal

The Night Where Santa’s Hiding From Us

I’ve always like Christmas. New Year & Christmas is my most favourite holiday. Because it falls on December. December for me is month of holiday-ing, vacation-ing, exciting, lazy-ing.. etc,etc. And I love exchanging presents & decorating the tree on Christmas. That’s the most exciting part of Christmas  =) [but that doesn’t mean i don’t like celebrating Raya… it’s just that, Raya is too much pressure…hehe. But i like fasting month though..]

We did went out on Christmas Eve. My friend Janice has made reservation for 6 at Skybar, Traders Hotel. Since me & Khairy doesn’t have any plan for that very night, so we decided to join them to experience the magnificent view of KL lights from the top of Traders Hotel. We were there from 830pm until 100am.. Chit chatting and cam-whoring and bon-appetite [oh the Buffalo Wings was really yummy! You should try it if you come here]

all taken

i see you..

* broadband buat perangai. i will upload more photos later.

3 Comments

Filed under cool places, Friends, Life, Personal, Random

Husband Vs Wife

Jangan salah faham. Saya tak bergaduh pon dengan Khairy. Nauzubillah, mintak dijauhkan. Gaduh manja sikit2 tu boleh lah sekali sekala. Tak seronok pulak kalau takde fight 😛 Dah lama rasanya tak tulis pasal kehidupan selepas menjadi isteri. Alhamdulillah, setakat 8 bulan ni masjid yang kami bina masih berdiri dengan teguh walaupun masih belum punya rezeki untuk menimang cahaya mata. Masing2 masih lagi belajar untuk lebih memahami diri masing2. Masing2 masih tidak boleh berjauhan walaupun untuk seketika     Alhamdulillah…..Semalam saya ade terbaca satu artikel yang sangat menarik perhatian saya. Anda pernah tak dengar mana-mana ceramah agama tentang [mungkin di kursus kawin pon ade], SUAMI sepatutnya masak untuk ISTERI, bukan sebaliknya ?  🙂  Memang sebenarnya kalau menurut Islam, suami yang buat kerja2 rumah, memasak, basuh kain, tukarkan lampin anak, vacuum, cari nafkah, pendek kata segala benda lah!  Dan…kerja isteri hanyalah melayan kehendak suami, mencantikkan diri dan berwangi-wangian untuk suami. [kenape? rase macam berat sebelah ke? banyak sangat ke kerja lelaki nak kene buat? tapi, cuba fikir semula? kenapa Tuhan cipta lelaki sebagai ketua? Ketua negara, ketua keluarga? Sebab lelaki lebih kuat dari kaum hawa, lebih gagah perkasa dari kaum hawa yg lemah ni. Jadi, kalau setakat kerja2 rumah, memasak, tukar lampin anak, vacuum sume tu, rasenya tak jadi masalah bagi lelaki kan? kan? kan?]

Tetapi, zaman sekarang ni lain kan?? Itulah die perbezaan antara ADAT MELAYU dengan ajaran Islam. Adat melayu memang sangat typical. Asalkan name die perempuan, mesti akan ditanya, “pandai masak?” ” pandai kemas rumah?” padahal sebenarnya kalau tak reti masak pon tak jadi masalah sebenarnya sebab nanti suami yang akan masak kan untuk kita. Asalkan name perempuan jer mesti kene buat keje2 rumah, jaga anak, tukar lampin anak, memasak, layan suami, macam2 lagi lah walaupun sama2 suami isteri berkerjaya.. Kalau tak buat akan diCOP sebagai isteri pemalas! Kenape ya? Sebab masih ramai yang tak tau dan takde pendedahan tentang ini atau TAU tapi buat-buat TAK TAU dan TAU tapi TAK MAU.

 Info tambahan : berkata Said Hawwa” Katanya, “sesungguhnya aku melihat adanya segelintir manusia yang menghairankan aku. Aku melihat mereka melayan isteri masing-masing seolah-olah si isteri itu adalah orang suruhannya. Perlakuan itu beralasankan hak ditaati yang diberikan oleh Islam kepada suami ke atas pihak isteri, dan itu menjadikan si isteri sebagai orang suruhan suaminya.”

 dipetik dr : saifulislam.comDan ini pula adalah artikel yang saya ambil dari Cursing Malay – Terus Terang 

 “Ceramah Pagi : Hubungan Suami Dan Isteri Aku rasa adat kita membentuk bagaimana berkembangnya hubungan suami isteri itu.Isteri dipanggil dengan gelaran “orang rumah”,”suri rumah” atau “tukang masak.”Kalau kita lihat pun,banyak petua2 orang tua yang membuatkan kaum perempuan dilabelkan sebagai “mereka yang bekerja di dapur” dan “tukang masak masakan kegemaran suami.

Jadi,meh sini aku bagitau korang satu benda penting yang aku belajar daripada kursus kahwin hari tu.Dalam hubungan suami isteri mengikut Islam,tugas-tugas memasak,mengemas rumah,cuci kipas,cat dinding,basuk berak anak,mem-vacuum rumah dan sebagainya..….adalah tugas si Suami.Suami bertanggungjawab memastikan semua benda tu dan fungsi suami adalah “BEKERJA” untuk rumah tangga itu.

 Tugas isteri?

 Tugas isteri hanyalah taat dan patuh kepada suami serta mencantikkan diri untuk suami (untuk suami dan bukan untuk orang awam,pakai perfume habis satu ofis bau.).Jika seseorang isteri itu enggan memasak atas arahan suaminya,isterinya tidak bersalah kerana itu tugas suami.Isteri ada hak membantu suaminya membuat kerja2 itu jika suaminya memerlukan pertolongan.

 Tengok drama,siapa masak?Siapa sapu sampah?Siapa mandikan anak?
Perempuan kan?Itu semua sebab adat kita.Ikut agama lain bang.Nak ikut mana?
Kaum lelaki semua,bersedialah untuk belajar memasak dan memakai apron di rumah.Mental aku lepas tau benda tu terus terganggu sekejap.Habis luruh segala pemahaman lama aku pasal tugas suami isteri ni.Ada lah seketika tu aku wish aku ada vagina.
 

 Dan baru lah aku sedar,suami yang menggelarkan isteri mereka orang rumah adalah suami yang tak menunaikan tanggungjawab diorang,sebab lelaki sepatutnya “orang rumah” sesebuah keluarga. “   

So apa pendapat korang semua? Boleh ke kita cuba ubah mentaliti masyarakat Melayu macam ni? Kan seronok!  [ kalau dapat masak sama2 and buat kerja rumah sama2 sambil pasang muzik kegemaran lagi seronok! ] 

 
 
 

 

“]

man cooking

male cook

he cooks for his lady

🙂

cook and eat dinner together

and it'll be more fun if the daddy can teach the kids to cook and have fun in the kitchen. so sweeet... 🙂

 ** saya cuba google gamba Melayu. Tapi tak jumpa lagi. Semuanya gambar mat saleh. 
  Mungkin ini salah satu sebab kenapa ramai perempuan Melayu nak kawin dengan mat saleh kot ? kan?
 
I know mesti ada orang nak cakap and try to judge me,  saya tak layak untuk bercakap tentang hal2 hukum Islam. Yelah, tudung tak pakai, rambut kaler2, pakai skirt and seluar pendek keluar rumah, ada hati nak cerita pasal agama, tapi niat saya hanya mahu berkongsi. Saya masih di tahap belajar mendalami Islam. Masih lagi terkapai-kapai dan masih banyak lagi perkara perlu didalami. Belum sempurna sebagai muslimah sejati. But one day, InsyaAllah…Amin~

 

23 Comments

Filed under Life, love & relationship, Personal

Ups & Downs

Hola readers! I know it’s been a while since my last update. I’ve been on de-motivated mode for the last one week or so. Here’s some updates :

1. My SPECIAL vacation plan on December has been cancel. Supposedly my vacation is from 28th December 2009 – 1st January 2010.  (refer to #2)

2. My parents in-law is going for Hajj this 19th November 2009 and will be back (touchdown at KLIA) on the 29th December 2009

3. My darling husband is working like 24/7 this whole months. No quality weekend for us.

4. My uncle was admitted in ICU last week in Kedah. And I was not able to pay him a visit    😦

5. Planning on a small getaway as a replacement for the special vacation that has to be cancel.

2009 is really full of ups & downs that really teached me how to be a better person in life. Counting the days to start my fresh new year and new life, insyaAllah.

p/s.  Please, DOA kan ibu & bapa mertuaku semoga dapat dipermudahkan kerja Haji mereka dan semoga mereka sentiasa dalam keadaan yang sihat sepanjang mereka di Tanah Suci Makkah dan kembali ke tanah air dengan selamat dan lebih dirahmati. InyaAllah… AMIN~

Leave a comment

Filed under Everybody Loves Random!, Life, Personal

Running In Heels In The Heart Of A City

I had fun yesterday. I took a leave just to go to this event. i was invited by a friend of mine to Malaysian International Fashion Week at Pavillion KL to support Lynda Rahim. I went with 2 of my besties. And actually it was my first time ever going out and have fun with the girls after getting hitch. I never go out without my husband. We’re like magnets! But since he can’t take leave on that day and plus he got futsal session after work, so I decided to invite my friend to come with me and have a girls day out! It was extremely fun!!

the main sponsor representative, the minister and the chairman of MIFW

the main sponsor representative, the minister and the chairman of MIFW

 
dsc04432-225x300

It's Andrea Fonseka baby!

dsc04643-225x300

Recognize her? She's Jaslene Gonzales the winner of America's Next Top Model cycle 8. Gorgeous! Too bad I didn't get a chance to meet her backstage.

dsc04629-225x300

this one by Lynda Rahim. It's beautiful!

dsc04489-300x225

by Amir Luqman

dsc04546-225x300

i love this look! this is by PU3

dsc04576-225x300

by Oscar

dsc04527-300x225

y so many picture of her? cuz she's my favourite one other than Jaslene =) Tini, the Malaysian model. And this one is by Jimmy Lim

dsc04645-225x300

this one is hot!

dsc04648-300x225

It's Jaslene again with one of the rising star. Damn, it should be me walking side by side..hehe

dsc04632-300x225

Lynda Rahim with her creations. With Erra Fazira & Rozita

dsc04611-225x300

Stunning kan?? my jaw dropped when this model is on runway! cantik betul ciptaan Tuhan

14745_173170588406_613003406_2737182_809627_n

by Lynda Rahim

14745_173170533406_613003406_2737179_4896501_n

That's Alisha. Erra Fazira's precious one.

15546_170719219790_740504790_2666098_2910292_n

Another shot of her. She's damn cute!

14745_173182998406_613003406_2737292_4325271_n

One of my favourite! But i forgot who the designer is.. 😛

Amir Luqman with hot mummy Nora Danish , her sister Nadia Danish and Intan Ladyana in his own collection

Amir Luqman with hot mummy Nora Danish, her sister Nadia Danish and Intan Ladyana in Amir Luqman's Collection

Enough of models and celebrity photos. Let’s watch us in action!

Bwa~Haha..

14745_173191673406_613003406_2737355_6229686_n

With Lynda Rahim after her slot

14745_173212728406_613003406_2737460_1058821_n

I love this girl so much!

14745_173213408406_613003406_2737475_1622634_n

And this girl too!

14745_173212708406_613003406_2737459_1693813_n

14745_173220058406_613003406_2737544_4564888_n

don't hate us

14745_173155363406_613003406_2737071_7163376_n

before heading to Pavillion

14745_173170573406_613003406_2737181_3227811_n

smile!

14745_173155443406_613003406_2737075_7675685_n

say cheeseee!

14745_173213488406_613003406_2737480_3463877_n

=)

15546_170721879790_740504790_2666103_2983587_n

Camelia Khalid 😛

14745_173220078406_613003406_2737545_2871429_n

=)

14745_173213463406_613003406_2737479_3329981_n

=)

14745_173220093406_613003406_2737546_665075_n

Posing with the models!

14745_173220133406_613003406_2737548_4428950_n

with Cristian Capes from Head & Shoulder commercial model, What Women Want (8TV) and The Winner of Cleo Bachelor 2007 😀

14745_173224148406_613003406_2737580_5204442_n

2 babes, a hunk and pizza place! :p

14745_173224218406_613003406_2737583_2718513_n

Ali & Alia... auwwwww..so sweet!

14745_173224188406_613003406_2737581_6469465_n

bwaa~haha!

So yeah there goes my day, overall it was hella fun! One of my happy moments that i’ll never forget!  I hope we can repeat it again some other time.  =)
p/s. congrats to Kak Lynda! your designs area all stunning! And good luck in your career. Im happy because both of my wedding dress designer is particpating in MIFW. Lynda Rahim & Amir Luqman… AWESOME!

2 Comments

Filed under beauty, Celebrity, cool stuff, fashion, Life, Personal

Glory Man United!

2-0.

Perjanjian sebenar kalau Liverfool kalah, Alfiq kene pakai jersey MU Khairy kemudian ambil gambar dia berjersey MU macam orang bersalah nak masuk penjara.

Dan….

Kalau MU kalah Khairy kene lilit kain rentang mini Liverfool di leher (jadikan ala-ala scarf lah) kemudian ambil gambar macam orang bersalah nak masuk penjara.

Tapi, Khairy tak mau. Tak spotting sungguh. Dia masih setia dengan Man United. Sangat setia. [baguskan? sekurang-kurangnya saya tahu dia setia.. ]

9724_162802754790_740504790_2590189_2815049_n

9724_162802894790_740504790_2590190_1166952_n
Jumpa lagi tahun depan MU & Liverfool!
p/s : I’m Barca fan, the winner. Jadi  mmg takde rase ape2 dgn kekalahan ini .

2 Comments

Filed under all in my family, Everybody Loves Random!, Life