Category Archives: foods

Being Surrounded By All The Cute & Fancy Stuff Makes Me Smile

I went to Sunway Pyramid last couple months with my entourage just to kill time. The original plan was to go for ice skating, but we cancel the plan because its so packed with human beings. Penuh gile! Semua orang pon nak main ice skating sebab cuaca sekarang panas kot?

So we plan for something else. Eat! As we walked…store by store..cafe by cafe..and we saw this..

Fullhouse Cafe @ Sunway Pyramid

Fullhouse Lifestyle Store & Cafe. It did catch our attention! As we went in, we felt like we’re on the other side of the world. Like really nice! Rase macam tak nak keluar dari situ.

@ the entrance

I lurrrrve the interior design and decorations, fancy stuff! As you can see the at   entrance its really fancy! 🙂

But they don’t have variety of foods. We only tried their sandwiches, curry me which is so tasty and the delicious wild mushroom soup!

The famous Wild Mushroom Soup

The Menu book

One of the interior deco

The bathtub

The 'statue'

And they also have the famous soft shell crab! hehe..

Soft Shell Crab

Over all i can say this cafe is really nice to hangs and just chilling, have some light dishes while enjoying the ambience.

Check out for the exact location –> http://www.fullhousecafe.com.my/

Advertisements

2 Comments

Filed under cool places, foods

Tex-Mex Dinner @ Frontera

We had dinner at Frontera the other night…

Not really good as i thought. The ambience is nothing to brag about. The food, nothing to shout about. Owh maybe..i can say one little thing about the food..that the Habanero Hot Wings which is better than Chillis.

Habanero Hot Wings

And then we had Beef Enchilladas. The taste is a bit weird for orang yg tekak Melayu like me. Lol! So this one memang confirm lah tak habis makan. Membazir je.

Beef Enchilladas

And we also had Chips & Salsa. This one is nice. Dulu-dulu boleh refill macam kat Chillis, but they’re charging it for RM8.95. The owner punye reason is Malaysian attitude ni kalau dah ade bende free die akan order air satu and order Chips & Salsa and duduk lepak lame2 sambil refill banyak kali.

Chips & Salsa

So yeah, takde lah berape sedap sangat seperti yang digembar-gemburkan. 😛

Next time kalau tiba2 nak makan kat sini lagi maybe nak try this Stuffed Nachos and mix platter. Nampak macam sedap.

Stuffed Nachos

Here’s the location :

Frontera Bar and Grill
Palm Square at Jaya One
Corner of Jalan Universiti and Jalan 13/6,
Petaling Jaya.
Phone 603 7958 8515.
Fax 603 7958 8125.

The Star paper on Frontera ->http://thestar.com.my/lifestyle/story.asp?file=/2008/5/24/lifeliving/21322604&sec=lifeliving

2 Comments

Filed under cool places, foods

The Night Where Everyone Is Getting Fat Because Of This One Fatty Crab!

I haven’t met them for so long. Since MIFW. So we set a date for get together and have some dinner. Went to Fatty Crab (Mines) Sri Kembangan. I’ve heard a lot of remarkable comments from so many people about how good Fatty Crab is and how cool if you can just hang there and have some big group makan2. BUT for me i only can give it 5 out of 10. It’s not up to my level. Hehe, I mean I can cook better than Fatty Crab. Durh.. [ eh, belagak siot!~ ]

Or, maybe the good one is in PJ. [maybe lah..kang takut ade fanatic fan of Fatty Crab marah pulak nnt. Sorry ye? I’m just giving some reviews. Tak salah kan?]

Giant get well soon card for Kak Lynda

 

Us

That's the famous crab. And some other dishes

We ordered Sweet&Sour Crab, Kam Heong Lala, Butter Prawn, Siakap and Asparagus for the green. We were all really excited to taste all of the dishes, especially me and Khairy. We have set a very high expectation for Fatty Crab. But yeah again, we’re dissapointed. For us the very best place is in Kuala Selangor. It’s THE BEST! I don’t know whats the name of the restaurant though but it’s famous in Kuala Selangor. I will get the address and the name of the restaurant soon. We’re going there for another get together.

Here’s the address of Fatty Crab in case you wanna try it.

*Mines Resort City Sri Kembangan                                                       [ 03.7804.5758 (SK)    or   03.8945.6443 (PJ) ](PJ) ]                                               5, Jalan Tasik, The Mines Resort City, Seri Kembangan 43300 Selangor

http://food.malaysiamostwanted.com/venues/fatty-crab-mines-seri-kembangan

picture credit to Matahari Marzuki.
Mucho gracias Kak Lynda for the treat!

Leave a comment

Filed under all in my family, foods, Friends, Personal

Dendang Perantau

Tajuk tu sebenanya takde kene mengena pon. Bukan duduk di perantauan pon. Tapi saje gatal, tibe2 rase teringin nak migrate for few years. Macam manelah rasenya ye? Hm…mesti hiba dan syahdu bila dengar lagu-lagu raya berkumandang.

Okaylah macam biasalah, bila dah balik rumah bonda, kene mengemas. Yelah bonda pon dah tak larat nak mengemas2 ni. Naib baik lah larat nak masak rendang lagi. Kalau tak mesti kempunan lah anak sulung dia ini. Malam raya tu seronok. Dah lepas kemas-kemas tu, tolong2 bonda apa yang patut, tapi tolong kacau lah yang paling banyak sekali! hahah! Lepas tu Khairy pon jadi berminat untuk tolong di dapur. Dia tolong buat nasi impit. Hebat kan? 🙂

nasi impit khairy in the making

nasi impit khairy in the making

Oh, ingat lagi tak dulu saya ade cerita pasal rendang paling sedap di dunia? Haaa…. meh sini saya nak tunjuk gamba dia. Soory lah kalau kat blog ni boleh bagi rasa, akan saya bagi korang semua rase. Memang sedap tak terkata! Bonda buat malam raya, pagi raya tu dah habis! Sayalah paling banyak melantak!
Bonda's famous rendang ayam

Bonda's famous rendang ayam

Kuah Kacang Bonda

Kuah Kacang Bonda

sup ikan merah pon ado! slurrrpp!

sup ikan merah pon ado! slurrrpp!

Semua-semua tu sedap! nasi impit pon sedap! hehe…
dua tukang sibuk bonda

dua tukang sibuk bonda

makan time!

makan time!

peluh petani

peluh petani

lepak2 sambil bergurau-senda

lepak2 sambil bergurau-senda

 Memang seronok lah malam tu. Dapat gather ramai-ramai satu family. Dah lama tak gather macam ni. Selalunya ade je yang ‘missing’. yelah masing-masing dah besar panjang. Ada haluan sendiri. 

Setelah sebulan melawan nafsu, menahan lapar dan dahaga hari kemenagan pon tiba. 1 Syawal. Memang dinanti-nantikan. Memandangkan ini adalah tahun pertama saya beraya sebagai seorang isteri, maka ada rasa excited jugak! Malam raya di rumah bondaku. Pagi raya masih di rumah bondaku. Selepas sembahyang sunat Raya, selepas makan2 dan sesi cam-whoring,  baru lah kami semua berangkat ke rumah ibu mertuaku. Ikut rancangan asalnya, semua akan ke Klang untuk beraya di rumah ibu mertua saya. Tapi malangnya bonda diserang sakit kepala yang amat. Rasa memusing sampi nak pitam. Ini penangan makan ketupat pulut lah ni. Kesimpulannya yang pergi memenuhi undangan hanyalah ayahanda dan Fuzy saje.

yer..saya masih dapat duit raya lagi :)

yer..saya masih dapat duit raya lagi 🙂

i love each and everyone of you

i love each and everyone of you

tee..heee

tee..heee

segak sungguh husband saya berbaju melayu

segak sungguh husband saya berbaju melayu

with the in-law

with the in-law

ayahandaku bersama besan

ayahandaku bersama besan

Lepas beraya rumah ibu mertua kami semua pegi rumah Atok pulak. Kesian dia beraya sorang2. Hanya makan nasi goreng je pagi raya. Nasib baik kitorang ada! Heehehe..bawak kan atok nasi impit, rendang ayam, kuah kacang, lontong macam2 lah! Atok mesti rindu rendang arwah opah. Nasib baik bonda pandai buat. Dapat lah mengubat rindu sikit.
beraya rumah Atok

beraya rumah Atok

Lepas beraya rumah Atok. Ayahanda & Fuzy terus pulang ke rumah. Saya dan Khairy balik rumah ibu mertua di Klang. Bermalam di sana. 2 Syawal nak pulang ke kampung belah ibu mertua pulak. Di Sekinchan, Kuala Selangor. SERONOK!! Tak sangka pulak seronok. Mula-mula macam nervous. Yelah saya kan kira orang baru dalam family diorang. Takut orang anggap saya ni sombong sebab saya ni jenis tak pandai nak bersembang. Tapi kalau dah betul-betul kenal memang tak berhenti-henti pulak saya bercakap. 🙂
rumah nenek

rumah nenek

ruang tamu depan

ruang tamu depan

depan rumah pak cik kob

depan rumah pak cik kob

with my mother&sis in law and my mother in law siblings

with my mother&sis in law and my mother in law siblings

sawah padi 1

sawah padi 1

sawah padi 2

sawah padi 2

sawah padi 3

sawah padi 3

Cantikkan sawah padi tu? Dah lame dah cheq teringin sangat nak bergambaq kat sawah padi, bila dah dapat tu, memang posing sakan lah! hehe..seronok sangat! (Dulu-dulu masa balik Kedah tak dapat pon bergambar kat sawah, sebab kampung bonda kat Kulim, mane ade sawah). Lepas penat bergamba kat sawah kami balik mandi. Lepas tu bapak mertuaku ajak pekena seafood kat satu tempat special. YEAY! memang marvelousssss. sedap betoi!
ketam bercili

ketam bercili

...........

...........

Time kasihlah kepada bapak mertuaku. Memang best lah! Sebenarnya ini memang agenda diorang setiap tahun. Tapi selalunya yang lelaki2 sahaja ikut, tapi tahun ni pecah tradisi. Saya dengan kakak ipar nak ikut jugak! haha..tak acilah kalau tinggalkan kitorang. kan ? kan?
kat sinilah kitorang dua tido. cute tak?

kat sinilah kitorang dua tido. cute tak? cop tempat depan air-cond

khairy tengah tolong nenek masuk kan duit raya dalam sampul duit raya. Saje nak bodek lah tu~ ;P

khairy tengah tolong nenek masuk kan duit raya dalam sampul duit raya. Saje nak bodek lah tu~ ;P

with in-laws family

with in-laws family

Memang sangat enjoy beraya this year. Owh fyi saya dah tau beberapa perkataan Banjar. Hehe..guring maknanya tidur. Kulaan maknanya macam satu geng. Baraan maknanya cam gini, pegi beraya kat rumah mak teh, lepas tu ajak pulak orang2 yang ade kat rumah mak teh tu beraya rumah mak long pulak, and so on.. macam fun kan? 🙂
Okay lepas tidur satu malam di rumah nenek, saya danKhairi pon berangkat ke Tanjung Piandang. Mula-mula tu ingat nak balik rumah je, tapi bila difikir-fikir kan semula, balik rumah pon bukan buat ape. Cuti kami panjang lagi, so daripada takde buat apa baik kitorang pegi jalan-jalan cari makan! hehe.
Tanjung Piandang tu rumah adik kepada bapak mertuaku. Rumah kat tngah bendang jugak! Sawah kat sini lagi cantik! tapi sayang saya tak dapat bergambar kat sini sebab hujan 😦
dengan anak2 cik manap

dengan anak2 cik manap

yang pegang payung merah tu 'saya'. anak cik manap lukis gamba saya. so sweet!

yang pegang payung merah tu 'saya'. anak cik manap lukis gamba saya. so sweet!

baby baru cik manap pon excited kitorang datang. nama dia Seri Rohayu

baby baru cik manap pon excited kitorang datang. nama dia Seri Rohayu

cantikkan sawah padi dia?

cantikkan sawah padi dia?

time tu hujan, tak boleh nk bergamba di sawah :(

tapi time tu hujan, tak boleh nak bergambar di sawah 😦

Lepas ke Tanjung Piandang, mula-mula kami bercadang nak singgah rumah Mak Teh saya di Kulim. Tapi memandangkan my parents pon dah on the way back to KL, kami pon tak jadi ke Kulim, sebaliknya kami ke Penang. Di Penang kami bermalam di rumah mertua sahabat baik Khairy yang dah lama tak bersua muka. Terima kasih banyak-banyak kepada Musab, Sharna dan keluarga kerana sanggup ‘menumpangkan’ kami selama satu malam. Kami sangat-sangat menghargai jasa baik anda.  Mulanya hanya nak beraya tapi lain pulak jadinya :p (Pertama kali saya makan nasi kandar; untuk breakfast pulak tu. Perkara baru bagi kami. )Dua malam kami di Penang. Satu malam di Bayan Lepas, satu malam lagi di Feringghi. (sebab ade Hard Rock Hotel baru buka! )
Musab & Sharna. Thank you guys!

Musab & Sharna. Thank you guys!

Hard Rock Hotel Penang

Hard Rock Hotel Penang

Pool at Hard Rock Hotel

Pool at Hard Rock Hotel

lame sgt tggu nak check-in

lame sgt tggu nak check-in

cool accessories at batu feringghi. I <3 Feringghi. It reminds me of Bali :)

cool accessories at batu feringghi. I ❤ Feringghi. It reminds me of Bali 🙂

Hari Jumaat pukul 12tgh hari kami check out. Rasa tak sabar nak sampai rumah. Rasa rindu pulak nak tido atas katil sendiri, rindu nak masak, rindu, rindu, rindu lah!  Nasib baik perjalanan pulang tu tak jam sangat. Tapi kereta memang banyak but still moving.  Sebelum sampai rumah, singgah sekejap rumah bonda. Bonda masak rendang daging kerbau dan laksa.. Lepas makan-makan and tapau, (sempat je kan saya tapau? siap dapat tulang lembu lagi, bonda soh buat sup tulang :P) kami pon ciao! Tapi perjalanan kami belum selesai. dari rumah bonda, kami terus ke The Curve sebab ade beberapa perkara yang perlu kami selesaikan di sana. Lebih kurang pukul 10 mlm, kami ciao dari The Curve, peak hour orang semua nak balik rumah sebab shopping complex dah tutup memang lah sangat jem.Mase tnagh jem tu tiba-tiba teringat kat sorang kawan Khairy yang tinggal di Damansara. Call2 dia ada kat rumah. Apa lagi, alang-alang dah dekat, kami pon singgah la beraya. Sembang punya sembang, pukul 1 lebih jugak lah kitorang sampai home sweet home. LEGA! Tapi belum boleh tidur. Tiba-tiba Khairy pulak lapar, sebab sebenanya kami belum dinner lagi. Pegi beraya rumah kawan Khairy tu cuma dihidang air Sarsi sahaja. Apa nak buat? Nasib badan…hehe. Nasib baik ada laksa yang ditapau dari rumah bonda petang tadi. Laksa pon memang favourite Khairy. Berselera dia makan, seronok tengok! Lepas dah supper tu, kami lepak2 tengok movie dulu. Layan cite Aliens in The Attic yang dibeli kat Batu Feringghi. Kol 3 lebih jugak kami tido.
PENAT SANGAT-SANGAT!! tapi berbaloi! 🙂  It was a FUN raya for me thanks to my husband for make it fun for both of us! and..How was your raya? I hope you guys had a very fun and blessed Raya. After all Raya is the day of our victory after ONE month fighting with our big fat lust! Ain’t it? 
Panjang pulak saya membebel kali ni. Layan je lah ye?
Anyways, me and Khairy wish you all Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf  Zahir & Batin!
Have a good one!
p/s : Kami tak buat open house this year. But you are all welcome to our house. Our house is always open 🙂   (But i prefer you call first before coming. At least I can prepare something to fill up your tummy…right? )

9 Comments

Filed under all in my family, foods, Life, Personal

The End Of Ramadhan

Akhirnya! dapat jugak kitorang berbuka di Saba’ restaurant Cyberjaya towards the end of Ramadhan. Punyalah susah nak buat reservation. Memang sentiasa full!Tapi disebabkan Khairy teringin sangat berbuka dengan Lamb Tikka with rice tu saya dengan bertungkus lumusnya cube untuk membuat reservation. Rasa macam malas pulak  nak cerita macam mana susah nya nak book for reservation kat sini. No need lah, lagipon pon dah out of date dah! Dah masuk Syawal dah pon, dah RAYA dah pon. Layan ajo lah gamba ye?

Grilled Chicken with humus and fries

Grilled Chicken with humus and fries

Lamb Tikka with rice

Lamb Tikka with rice

this is it

this is it

.....

.....

the crowds

the crowds

Itulah dia sedikit sebanyak gambaran masa berbuka di Rstoran Saba. Memang ramai umat manusia kat situ. Sampai ade yang sanggup duduk bersila kat atas lantai asalkan dapat berbuka kat situ. Tapi saya tak sempat nak tangkap gambar diorang yang berbuka atas lantai tu. Segan. Takut ape pulak perception diorang. Cam paparazzi. Tapi Alhmadulillah.. Allah makbulkan juga keinginan Khairy untuk makan Lamb Tikka tu.
Cerita pasal berbuka lagi, hari kedua terakhir puasa, kami berbuka di rumah saja. Masa tu kebetulan saya dapat half-day dan kebetulan juga adik-adik saya datang lepak rumah. Semua kebetulan yang best! hehe… So, dah kemas2 rumah sikit, lepak2 + chit-chat dengan adik-adik, dah nak masuk waktu berbuka. Tiba-tiba datang idea nak suruh adik lelaki saya masak. Sebab die kan skarang tengah belajar nak jadi chef. So ini lah masanya kakak nak test power die. (hehe..ade je alasan kan? sebenanya malas masak, ceh!) Takdelah…sebenanye dah lama teringin nak rasa masakan si Amir ni. Denga cite dari mama pulak, Amir dah pandai buat Ayam Madu. So ape lagi, saya pon soh lah die masak kan Ayam Madu untuk berbuka. Sedap!! Sehingga menjilat pinggannnnnn…Khairy siap bertambah-tambah nasi. Masak 4 pot nasi, habis licin! Pandai betul adik saya ni. Sejuk hati bakal isteri dia nnt, tak payah susah payah masak. Heheh..
last day berbuka

last day berbuka

3 lauk aje

3 lauk aje

Ayam Madu Amir. Terbaik dari ladang!

Ayam Madu Amir. Terbaik dari ladang!

Nampak sedap tak? Tapi memang sedap pon! Walaupun sedikit kehangitan dan tak berapa menjadi sebab die nervous kene masak depan kakak die, tapi tetap sedap! Ade kelainan. Pandai adik kakak! 🙂 Nanti bile adik dah besar, kite buka kedai makan sama-sama ye dik? hehe…
Lepas berbuka adik-adik saya pon berangkat pulang ke rumah bonda. Saya dengan Khairy berangkat lambat sikit sebab nak kemas2 sikit, nak packing2 barang and nak jalan2 sikit kat jln.TAR tu, tapi tak jadi sebab jam yang melampau!  Dalam pukul 12 lebih saya dan Khairy selamat tiba di rumah bonda. Lega rasenya dapat tido! hehe…. Nanti kita cerita pasal malam raya pulak ye.. Ciao~

Leave a comment

Filed under all in my family, foods, Life, Personal

When All The Good Plans Has Been Cancel On One Nice Saturday – Part 2

I’m gonna reveal what I cooked for berbuka today (please refer to my last entry)

This is my first attempt making this dish. And as usual I’m really excited trying to cook new dishes.

Chicken Rice

Chicken Rice

.....

.....

the rice

the rice

the chicken

the chicken

the salad

the salad

the chicken soup

the chicken soup

the chilli

the chilli

ittarigimasss!!!

ittarigimasss!!!

I made Chicken Rice!!! Just like mu moms’ cook…. THANKS MA FOR THE RECIPE.. =)

6 Comments

Filed under foods, Personal

When All The Good Plans Has Been Cancel On One Nice Saturday

We supposed to go for berbuka with some of our friends today and do some shopping for Hari Raya. Unfortunately for us, Khairy got a call from his boss. Which means he has to work from home. Actually today he won’t be working, that’s I planned so many nice things today, because he has to work on Sunday from 7am-2pm. And awhile later after Khairy got call from his boss, i got a call from my deraest friend, saying that she couldn’t make it for berbuka event with a concrete reason. So there goes my Saturday, all plans are buried, with just 2 calls.

Suddenly, I feel like I wanted to cook something. Something speacial for Khairy and me. hihi…

Guess what I’m gonna cook ??

...........

...........

raw chicken

raw chicken

Guess what..guess what…

Leave a comment

Filed under foods, Personal